nevro.png

OFTE ER DET FLERE I FAMILIEN SOM STAMMER

Stamming er altså noe man kan arve fra familien sin. Kanskje stammer noen i familien din? Kanskje stammet de da de var barn? Det er også flere gutter enn jenter som stammer. Flere jenter enn gutter ser ut til å slutte å stamme mens de er barn, men det er jenter som stammer når de er voksne også. Kjenner du noen jenter som stammer?

Om du har lært om DNA, så kan du tenke at noe av grunnen til stamming finnes her.

hjernen.png

STAMMING SKJER I HJERNEN

Det er ikke noe galt med snakkehjelperne dine. De fungerer akkurat som de skal. Grunnen til at vi stammer ligger i hjernen og "hjerneveiene" som går ned til snakkehjelperne. 

Se for en ledning. En ledning har metalltråder inni seg og er beskyttet av gummi for å beskytte metalltrådene. Du kan se for deg at personer som stammer mangler litt gummi rundt hjerneveiene som går ned til snakkehjelperne. Signalene fra hjernen kan derfor lettere bli forstyrret, men går uten problemer når hjernen ikke må gjøre så mye annet. For eksempel stammer du kanskje ikke når du snakker med deg selv.

Du kan også se for deg at interett begynner å virke litt saktere og kanskje stoppe litt opp innimellom, dersom hele familien sitter på nettbrett.

psyk.png

STAMMINGEN KAN VARIERE

Du har sikkert merket at du noen ganger ikke stammer i det hele tatt, mens du andre ganger kanskje stammer ganske mye. Om vi er stresset kan vi stamme mer, men vi stammer ikke fordi vi er stresset. Noen stammer mindre når de er slitne, mens andre stammer mer.


Vi kan også "lure" hjernen vår til å ikke stamme ved å synge, snakke i kor eller snakke som en robot. Dette klarer vi fordi hjernen da sender signaler på en litt annen måte ned til snakkehjelperne.

iStock-818387434.jpg

DET VI TENKER OG FØLER KAN GJØRE DET VANSKELIGERE ELLER LETTERE Å VÆRE EN SOM STAMMER

Kanskje har du opplevd noen litt kjipe ting fordi du stammer, eller kanskje du ikke har det. Noen kan være litt bekymret for hva som skjer hvis andre hører oss stamme - kommer de til å tenke om oss da? Sånne tanker kan gjøre oss mer stressa for å stamme, men om vi er stressa for å stamme så stammer vi også mer! Det er jo litt dumt.. Derfor kan det være lurt å få noen til å hjelpe deg med å synes at stamming er litt mindre kjipt - kanskje dette gjør at du stammer mindre også?

Visste du at mange idrettsutøvere lærer en tenke-metode som også kan brukes av personer som stammer?